GU10

U kent ze wel. De kleine fitting van een lamp. Ook wel GU10 genoemd. Deze fittingen heb je meestal alleen in GU10 LED-spots. Het heeft 2 pinnen en een kleine voet aan het eind. Het is een energiebesparende vervanging voor halogeen lampen. Een lamp met GU10 lampvoet werkt alleen op 230 Volt. Dit is het meest gebruikte type lamp die je vindt in huishoudens. De plaatsen waar deze worden gebruikt zijn keukens en werkplaatsen. Vooral waar veel direct licht nodig is. Deze klassieke fitting zorgt ervoor dat er energie op bespaart wordt.

Fitting

Andere fittingen van lampen zijn vooral gemaakt uit plastic. De GU10 lamp lijkt heel erg op de MR16-lamp. Je moet goed letten op dat je deze twee lampen niet met elkaar verward. Op het oog lijken ze heel erg op elkaar, maar als je goed kijkt zie je dat hun uiteindes verschillen in grootte. De een is namelijk kleiner en hebben naaldachtige vorm. De ene zal dan ook niet passen in de andere. LED lampen kunnen langer meegaan dan spaar-en gloeilampen en zijn daarom ook erg zuinig. Het is een beter voor het milieu en beter voor je portemonnee. LED lampen kunnen tot wel 3 jaar meegaan als u ze elke dag laat branden.

Waar moet u heen ?

Misschien bent u niet zo bekend met lampen en vraagt ook wel onderzoek als u bepaalde wensen heeft. Raadpleeg hiervoor de consumentenbond. Die kunnen u een realistische prijs en kwaliteitsvergelijking geven of kijk online naar de referenties van mensen die laten zien hoe hun verlichting is. Er zijn ook speciaalzaken waar u naartoe kan gaan om lampen te bekijken. Heeft u liever feller licht in uw huis of bedrijf of houdt u meer van dimlicht dan kunt u dat allemaal bekijken in verschillende zaken die gespecialiseerd hierin zijn.