Wat is 3D engineering?

Vraagt u zich weleens af: ‘wat is 3D engineering?’ Dat hadden wij in ieder geval wel. Daarom zijn we er eens goed in gedoken. Omdat we kennis graag willen delen hebben we die duik samengevat in deze blog. Na het lezen zul je een antwoord hebben op de voornoemde vraag. Lees dus snel verder!

3D Engineering

Bij 3D engineering worden er met behulp van software digitale 3D modellen gemaakt. Niet vanuit een artistiek oogpunt, maar juist een professioneel praktisch oogpunt. De 3D modellen zijn vaak van technische installaties. Dit maakt het mogelijk om de installatie te ontwerpen en testen, van binnen en buiten te bekijken en gemakkelijk te wijzigen, nog voordat er begonnen is met de daadwerkelijke ontwikkeling!

Toepassingsgebieden

Vooral voor productietechnische bedrijven en de bouw zijn 3D engineering van groot belang. Sterker nog, het is tegenwoordig bijna een vereiste. Eenieder die een complexe installatie laat ontwerpen doet er in ieder geval goed aan om 3D engineering hierbij in te zetten.

BIM

Bij BIM draait het om de bouw. Een BIM is een Bouwwerkinformatiemodel. Een hele mond vol, maar het is dus een 3D model dat alle informatie over een bouwwerk bevat. Zo kunnen alle verschillende partijen die betrokken zijn bij de bouw van een pand hun delen aanleveren, waarna dit wordt verwerkt tot een BIM. De BIM is vervolgens leidend bij de daadwerkelijke constructie. Zo zit iedereen op één lijn en is gemakkelijk te zien waar er mogelijk dingen mis gaan.

Snapie

We hopen je met deze blog een beter beeld te hebben gegeven van hetgeen 3D engineering is. Indien je niet in de toepasgebieden werkzaam bent zul je hier zelf niet zo snel mee te maken krijgen, maar het is wel zeer interessante materie natuurlijk. Zeker wanneer je je beseft dat dit tegenwoordig bijna overal voor wordt gebruikt! In ieder geval bedankt voor het lezen.